În ultima perioadă, tot felul de povești de pe litoral au făcut încojurul internetului. Este și cazul unei familii plecate în concediu în stațiunea Saturn. Aceștia au avut parte de o sumedenie de neplăceri la cazarea hotelului din stațiune.
Doi părinți au ales alături de copilul lor un hotel de două stele din stațiunea Saturn. Însă acolo au găsit o mizerie de nedescris pentru care au plătit peste 2.000 de lei.
”August 2022! NU RECOMAND! Revenire în 2022 după ce în 2021 a fost ok.”, au scris pe facebook membrii familiei.
„Mare greșeală! 5 nopți DP. Mizerie in cameră, așternuturi îngălbenite de vreme și uzate, pat cu saltea foarte uzată, covatita. În baie nu s-a șters faianța de anul trecut. Bateriile sunt murdare la propriu. Prosoape la schimb am cerut în a patra zi, nu mai aveau deloc, cameristele duc doar gunoiul și asta când își aduc aminte. Mocheta nu a fost aspirată nici când am intrat în prima zi.”
„Clasificarea hotelului de 2* a fost dată pt dotări/uzură hotel, curățenia este obligatorie și la 2*! Parcarea costă 35 lei/zi și chiar daca sunt locuri nu se deschide bariera. Recepționer acru și cu tupeu să îți răspundă „Altă întrebare!” la solicitarea ta.
Șefa de hotel ok, înțelegătoare. Mâncare asa-si-așa, mic dejun la restaurant Aida, cina/prânzul la restaurant Cerna, de 40 lei/adult, preturi bune, ok, mâncare bună.
Stai sa iei o cafea la micul dejun îți trebuia 15 minute. Avantajul hotelului e că este foarte aproape de plajă.
In loc să mergi înspre bine este exact invers, de la an la an. Am plătit 2.400 lei pentru 2 adulți și un adolescent, 5 nopți cu demipensiune” a scris unul dintre părinți pe un grup de călătorii.
În fiecare an, reprezentanţii organizaţiilor de mediu monitorizează curăţenia plajelor de pe litoralul românesc. Astfel, se ajunge chiar la un top al celor mai murdare locuri unde poţi să stai la soare.
Plajele de pe litoralul românesc sunt mai curate la începutul acestui sezon estival, arată ONG Mare Nostrum, o organizaţie de mediu care monitorizează de ani buni curăţenia de pe litoral.
Ultima sesiune de monitorizare a avut loc în luna mai, iar ong-iştii spun că, pe cele nouă sectoare de plajă analizate, cantitatea de deşeuri înregistrată este cu 50% mai mică faţă de sesiunile anterioare (februarie şi aprilie 2022), când au fost înregistrate 11.305 deşeuri. Pe primul loc al gunoaielor este plasticul.
În topul celor mai murdare plaje se situează Constanţa, cu 1701 deşeuri, urmată fiind de sectorul din Saturn (1.086 deşeuri) şi de Năvodari (778 deşeuri).
„Chiar dacă avem cifre mai mici, acest lucru nu înseamnă că ne putem culca pe o ureche. Sezonul estival poate aduce o răsturnare de situaţie. Credem că aplicarea prevederilor directivei europene privitoare la obiectele din plastic de unică folosinţă şi încurajarea folosirii alternativelor la produsele din plastic de unică folosinţă pot fi două direcţii eficiente, care să ajute la reducerea cantităţii de deşeuri de pe litoralul românesc”, spune Angelica Paiu, manager ONG Mare Nostrum.